Naar Schweinfurt

16 juni 2024 - Schweinfurt, Duitsland

Zoals in elk Duits hotelletje weer een zeer uitgebreid ontbijt waarbij ik ook zoals altijd 2 broodjes voor de lunch meeneem. Fiets uit de garage en tassen opgeladen  en ik vertrek tegen 9 uur richting  schweinfurt.  Het is ong 45km dus geen haast. ik vergis me bijna door al meteen de brug op te tijden maar ik moet hier de rivier nog niet over. Eerst langs de Wallfahrtskirche in Limbach die gebouwd is door dezelfde bouwmeester als Vierzehnheiligen en die ik daarom graag wil zien. Maar het is zondagmorgen en op de een of andere manier ook nog belangrijk kennelijk want het staat stampvol auto's en als ik heel voorzichtig de deur open druk blijkt de kerk afgepakt.  Dus geen beeld van het interieur.  Het is heerlijk weer  met een forse wind uit het ZW dus flink.trappen. het volgende plaatsje ligt aan de overkant van de rivier. Zeil am Main  ,al in 1018  bekend met Wijn en Bierproductie. Het staat vol met vakbouwhuizen , een fraai Rathaus  een alleraardigst jachtslot en een Hexenturm. Er  zijn in dit gebied enorme heksen vervolgingen geweest en ze werden hier opgesloten.  Ik zou er graag een kopje koffie drinken maar het café  is nog niet open. Dus verder naar Haszfurt. Daar staat om te beginnen de Ritterkapelle 14 e eeuw. Zo genoemd vanwege de vele ridder wapens. Ook hier ern kerkdienst dus even een kopje koffie pal aan de overkant. Dan gaat de kerk uit en kan ik haar bekijken. Boven de westelijke ingang zit een prachtig beeldhouwerk van de tocht van de drie koningen. De kerk wordt als een van de belangrijkste gotische kerk in het bisdom Wurzburg gezien. Dan door naar de Pfarrkerk waar 2 prachtige beelden van Tilman Riemenschneider hangen.  Ik ben echt dol op het werk van die man ( omst 1500) ook het Rathaus mag er wezen en dan fiets ik het stadje weer uit. De route gaat hier pal langs de rivier en ik vind een prettige bankje  waar ik mijn broodjes op kan eten en heerlijk in het zonnetje een uurtje een boek lees. Er is bijzonder weinig vrachtverkeer op de rivier dit in tegenstelling tot de trein die hier ook pal langs loopt en waar voortdurend enorm.lange goederentreinen  langs denderen.  En dan kom ik Schweinfurt  binnen. Vind makkelijk mijn hotel waar een vriendelijke portier mijn fiets in een afgesloten ruimte helpt zetten en de tassen naar de lift draagt. Heerlijk ruime kamer. Ik doe een wasje want ik heb hier ern :verplichte" rustdag , borduur een uurtje en loop dan de stad in. Die blijkt totaal nieuw te zijn. Er is hier in de 2e wereldoorlog  enorm gebombardeerd vanwege de hier aanwezige oorlogsindustrie.  Het Alte Rathaus is duidelijk zeer kundig gerestaureerd/herbouwd. Ik drink in de zon een lokaal biertje en wandel terug naar het hotel. Morgen kijken of er nog iets is. De musea zijn dicht het is maandag  dus dat wordt niets.  Gewoon een rustdag

1. Bert.Hacquebord:
    16 juni 2024
    Willemijn wat leuk van Tilman Riemenschneider,er is zelfs een Tilman Riemenschneider hotel in Rothenburg maar daar kom je niet.vandaag hier een regenbuien gehad.
  2. Nette:
    17 juni 2024
    Wat een heerlijke dag weer en zulk mooi weer in tegenstelling tot hier!
  3. Bobo:
    17 juni 2024
    Wat mooi allemaal. En zo ongelofelijk knap wat deze man uit hout kon snijden.
  4. Lisette:
    17 juni 2024
    Wat een bijzondere voorstelling staat er op het Tympaan van fotografie 8!