Bamberg en daarna gewoon fietsen

15 juni 2024 - Eltmann, Duitsland

Het weerbericht is de eerste uren regen dus blijf ik rustig on mijn studenten app. Ik ben er achter gekomen dat ik logeer in een oude enorme katoenspinnerij uit 1858. Er werkten minstens 1500 mensen . Velen woonden in " werkwohnungen".  er was een badhuis en een turnhal. Op het fabrieksterrein was een keuken en een eetzaal ,een  slagerij/ worstenmakerij en een kegelbaan. Er stonden 1000 getouwen. Om kort te gaan een enorm bedrijf. In 1994 stopt het . En 2012 wordt het geheel opgeknapt en komen er in de gebouwen studentenflats en deel van faculteit Economie. Nou dat is toch prettig dat ik met mijn liefde voor textiel hier een nachtje slaap.  Tegen 11 uur is het duidelijk aan het op knappen en haal ik de fiets uit de stalling. Met de lift naar mijn  4e verdieping  want slepen met mijn fiets tassen vind ik niks en ik zag allerlei studenten met hun fietsen in en uit de liften komen.  Ik fiets terug naar de stad en drink een kopje koffie mit Kuchen natuurlijk  en parkeer daarna de fiets op het Maximilian plein. Dat is een mooi plein maar er is van alles aan de hand en dus niet zichtbaar. De fiets aan een waterafvoer de fietstassen met kleine slotjes vast en " het bureau" mee aan een schouderband en de vouw-wandelstok in de hand ga ik de fraaie stad bekijken. Het is vreselijk druk eerlijk gezegd dus het wordt ern kort tochtje. Maar goed mooi is het echt.  Ik ben er toch dol op.       Ik koop 2 belegde broodjes en ga op weg . Het weer is reuze opgeknapt en ik eet ze lekker op op een bankje aan het Main Donau kanaal waar nb een Nederlands schip door komt.. Vervolgens kom ik door een aantal kleine dorpjes  die bijna allemaal een bierbrouwerij hebben en soms een leuk kerkje. Ze liggen natuurlijk wel allemaal hoog boven het dal, dus op de pedalen. Het kerkje in Viereth, 18e eeuw, is vanbuiten rustig  barok naar van binnen gewoon krankzinnig rococo. Ik verbaas me er toch altijd weer over hoe 200 jaar na Luther en Calvijn  zulke waanzinnig versierde kerken ontstonden. Niets van enige terughoudendheid. Het dorpje Eschenbach  heeft een grappig vakwerk Rathuisje met een klokkentorentje. En dan ben ik in Eltmann. Klein plaatsje met erboven de resten van de Walburg waar mijn hotelletje naar genoemd is. Een heerlijke kamer met zitkamer en een balkon waar ik lekker in de zon ga zitten borduren..

1. Nette:
    15 juni 2024
    Prachtige gebouwen! En een heerlijke hotelkamer.
  2. Bert.Hacquebord:
    15 juni 2024
    Ahoy Willemien,ja veel hoog barok in de hele omgeving,ook in Würzburg,hoop voor je dat het weer opknapt,hier veel stevige regenbuien gehad ,groeten.
  3. Juul:
    15 juni 2024
    Mooi hoor!! Veel plezier! Je wordt een kaffee mit kuchen expert😵‍💫
  4. Lisette:
    16 juni 2024
    Wat heeft Duitsland toch mooie gebouwen met al die van buiten beschilderde huizen…
    En bijzonder die katoenspinnerij!
  5. Conny en Ton:
    16 juni 2024
    Blij dat we weer een reisverhaal van jou ontvangen en merken dat je weer geniet van de oude architectuur.
    Hoop dat de buien verdwijnen.
    Conny en Ton